Brann i Rjukan kirke under innspillingen av «Heroes of Telemark»

Visste du at under innspillingen av den amerikanske versjonen av Helter i Telemark, så brant Rjukan Kirke? Rjukangutten Aage - Arve Ekeland kom først til stedet. Sjekk hva han ville redde ut. 

Vinteren 1965 var det engelske filmselskapet Beneton Film på Rjukan for å gjøre opptak til en ny krigsfilm «Heroes of Telemark», der Kirk Douglas hadde hovedrollen. En av scenene skulle spilles inn i Rjukan kirke.

Aage - Arve ville skjære ut maleriet i altertavla og redde det ut av brannen

Om kvelden 2.februar 1965, etter opptaket, brøt det ut brann i kirken. En av de første som kom løpende til var Rjukangutten Aage-Arve Ekeland. Han ville ta seg inn i kirken og redde maleriet i altertavla med en kniv han hadde i beltet.

Soknepresten, som også hadde kommet, sa nei, han trodde ikke det kom til å brenne der.

Aage – Arve og soknepresten bar ut lysestaker og annet inventar. Under dette arbeidet fikk han en glødende pinne over øyet. Et lite arr har han den dag i dag.

Flammene tiltok

Brannmannskapene slukket brannen som utspant seg på galleriet på sørsiden, men de hadde ikke før kommet seg tilbake på stasjonen, så tiltar brannen. Flammene står ut gjennom kirketaket og det var kun skalet av kirken som tilslutt stod igjen. Altertavla med maleriet som Aage - Arve ville redde ut, gikk også tapt. 

Rjukan Kirke i dag

Rjukan kirke ble istandsatt og gjeninnviet i 1968.

Kilde: kirken.no og RA artikkel v/Egil Stensrud

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish and tellUsPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.