Det røde bibliotek

Visste du at Rjukan har en av de største samlingene av venstreorientert litteratur fra mellomkrigstida? Tilsvarende samling finner du kun i Moskva og Amsterdam. 

På Rjukan bibliotek finnes en interessant samling av ca. 10 000 teoretiske publikasjoner om arbeiderbevegelsen: monografier, tidsskriftrekker, småskrifter, osv.

Hoveddelen er fra mellomkrigstida med et stort innslag av tysk-, engelsk- og franskpråklig litteratur utenom nordiske publikasjoner med ledende marxistiske tenkere som Marx, Engels, Lenin, Rosa Luxemburg.

Det mest unike verket er tidskriftrekka ”Sozialistische Auslandspolitik” som ble utgitt av tyskeren Rudolf Breitscheid fra 1915-1918. Dette skal bare finnes i Paris og på Rjukan! Et annet sjeldent verk er Grünbergs: ”Archiv fur die Geschichte des Sozialismus und der Arbeiterbewegung” i 15 bind.

I omfang og i tidsepoken (fram til 2. verdenskrigen) skal denne samlinga være den 3. største i verden etter et bibliotek i Amsterdam og et bibliotek i Moskva.

Åpningstider Rjukan Bibliotek:

Mandag – Torsdag: 10 – 18

Fredag: 10 – 15

Lørdag: 10 – 13

Adresse:

Torget 1

3660 Rjukan

www.tinnbib.no

Industriarbeiderkulturen 

Rjukan var fra første stund et klassesamfunn. Ingeniørene kom med ideene, tegningene og de tekniske løsningene, mens det var Rallaren som utførte jobbene og fikk ”møkk under negla” 
Det kom Rallare fra Sverige og fra hele Norge, - spesielt mange fra Østlandsområdet. En Rallar var en hedersbetegnelse, - likeså begrepet ”Renhårig slusk”. Arbeidsmoralen var høy, det samme var æreskodeksen for faglig godt utført arbeid. Industriarbeideren lærte tidlig å organisere seg for derved å stå sterkere i kampen for bedre arbeidsforhold og faglige rettigheter, så som skriftlige arbeidskontrakter, ordnet arbeidstid, lønnsavtaler m.m. Industriarbeideren på Rjukan var svært radikal, og det hendte ikke så sjeldent at fagforeningsledere fra Rjukan blei bedt om å ta turen til Oslo for å lære sine fagforeningskamerater der inne hvordan fagforeningskamper skulle føres.

Industriarbeideren blei en stolt yrkesgruppe som bygde sitt Røde Bibliotek (kunnskap er makt), sitt Folkets Hus (sosialismens tempel) og sin egen avis Rjukan Arbeiderblad. Klasseskillet var stort, og det illustreres bl.a. i boligbyggingen. Nederst i dalen bodde arbeiderne, litt lenger opp i den sørvendte lia bodde funksjonærer og ingeniører, og øverst oppe, i Villaveien, - der sola kom først tilbake om våren, - bodde direktøren. ”Si meg hvor du bor, og jeg skal si deg hva slags jobb du har på Hydro”.

En god historie i denne sammenheng er om juristen som var svoren og glødende kommunist. Hvert år reiste han til London for å legge ned blomster på Karl Marx sin grav. Og hver søndag gikk han aftenstur i Villaveien på Rjukan for å styrke klassehatet!

Kilde: Rjukan Bibliotek og Tinn Kommune

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish and tellUsPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.