Dette var antagelig Rjukans første industri

Vet du hva som antageligvis var Rjukans første industri? - nei, det var ikke kunstgjødsel. 

Kleberstein var antakelig Rjukans første «industri», og ble eksportert allerede før vikingtiden

Før i tiden måtte folk bruke stein til å lage sine egne kjøkkenredskaper, derfor gjaldt det å finne en steinsort som både tålte varme og som var lett å bearbeide. Kleber oppfyller begge utfordringene, og kleber ble funnet i liene på Rjukan. Da den bløte og letthåndterlige Vestfjorddalskleber ble kjent i andre bygder, reiste bønder fra hele Telemark, Buskerud og Vestlandet gjerne hit for å hugge.

Steinen fra Rjukan ble svært ettertraktet

Dette ble også innbyggernes industri. De hogde ut gryter, øser, fat og møllestein som de solgte. Dette ble hugget ut i bruddene som ligger på Rjukan. Det ene bruddet «Bøensurden», kan man se rester fra den dag i dag, ved å følge «Kjærlighetsstien».

Steinen herfra var ettertraktet, så steinura var svært verdifull. Faktisk så verdifull at den i et skifte fra middelalderen ble verdsatt høyere enn resten av Bøen gård som den lå under!

For hver utvunnet stein ble det en fordypning i fjellet. Mange steder viser det seg at man i langaktige huller har meislet ut flere stein ved siden av hverandre, og der hvor fjellet har vært særdeles godt, har man tatt ut mange lag av stein.

Det har vært tatt ut stein her jevnlig siden oldtiden, senest i en periode på 1930-tallet. Det er denne siste perioden det er lettest å finne spor etter, hvis man går opp «Kjærlighetsstien».

Kjente attraksjoner har brukt stein fra Rjukan

Sam Eyde skriver i sin selvbiografi at det ble hentet stein fra bruddene på Rjukan til enkelte utsmykninger på blant annet Saaheim Kraftstasjon. Det skal også vært hentet ut stein til restaureringsarbeider på Nidarosdomen. Døpefonten i Rjukan kirke skal også stamme fra bruddet, samt at det hevdes at billedhugger Anne Grimdalen fikk stein herfra.

«Kjærlighetsstien»

Ved enden av Skriugata går du opp steintrappa som tar deg inn på «Kjærlighetsstien». Du går nå inn i Vestfjorddalen naturreservat. Følg eget skilt fra Kjærlighetsstien og opp til Klebersteinsbruddet.

Tilbake i Kjærlighetsstien, følger du denne til endes, ta til høyre ned trappa i skråningen ved Rjukan Sykehus.
Herfra følger du Sykehusveien nedover forbi Rjukan Kirke, over gangfeltet i Sam Eydes gate og ned til elva Måna. Følg «Månastien» et stykke, og etter damanlegget tar du til høyre og du ender opp ved Rjukan Torg.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish and tellUsPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.