Verdens beste isposer for idrettskader produseres på Rjukan

Visste du at Rjukanbedriften AssistCo produserer isposer for store deler av Europa og at isposene er et direkte utspring fra den tidligere kunstgjødselproduksjonen? Og følger du nøye med mot slutten, så får du tidenes tips til hvordan du kan få verdens beste gjødsel til plantene dine! 

Isposeproduksjonen til AssistCo startet da Norsk Hydro la ned sin kunstgjødselproduksjon på Rjukan i 1988/89. En omstillingsprosess måtte til, og de arbeidsplassene vi skulle skape, måtte vi finne på selv, sier Sigmund Mårdalen, daglig leder i AssistCo.

En tilfeldig «feil» førte til noe stort

Alle ansatte ble invitert til idedugnad. Tilfeldigvis dukker det opp en herremann som hadde stått i gjødselsproduksjonen til Norsk Hydro i flere tiår og tatt analyseprøver av nitratet.

Når det var produsert noen hundre tonn, måtte det tas prøver.  Man tok litt av nitratet oppi et prøvebeger og rørte den ut og så hvordan nitraten løste seg opp, med vanlig nedbør eller ved kunstig vanning. Dette var en rutinesak, og det løste seg alltid bra opp. Så var det en dag denne herremannen skulle ta sin faste prøve, men han fant ikke rørepinnen. Løsningen ble et termometer han så, og brukte det til å røre ut. Til hans store forbauselse viste det seg at det stod – 4 grader på termometeret. Han registrerte seg dette. Men rørte det ut som normalt og alt var i orden.

 - En del år senere, på idedugnaden, så forteller han om sin opplevelse, og som igjen gjør at vi begynte å tenke hva vi kun gjøre ut av dette, forteller Mårdalen.

Flere personer ble engasjert. Blant annet Per Ravn Omdal som hadde kontakter inn mot både fotball og fotballforbund, og som igjen da fant ut at nå skulle verdens beste isposer for idrettskader produseres. Rosenborgklinikken forsket ut hva det ville si å ha verdens beste ispose, og de fant at ved en viss kjøling og en viss varighet ville målet bli oppnådd.

En verden som er større enn Gaustatoppen

I 1992 startet produksjonen av isposer og den første isposen ble tegnet med Gaustatoppen, som de trodde skulle slå kraftig an i markedet. «Det vi da glemte var at det faktisk er en verden som er mye større der ute enn vår» flirer Mårdalen.

Gaustatoppen slo altså ikke an. Og kjedene de fikk kontakter med ville ha sine egne logoer på posene. Da begynte markedsarbeidet. Dog med litt feil rekkefølge.

 - Vi begynte å produsere og så skulle vi selge etterpå. Det skjønte vi var feil. Så vi bygde en markedsorganisasjon og har i dag holdt på i nesten 26 år med is.

I dag, fra lille Rjukan, produserer AssistCo vel 1 million isposer og eksporterer ca 20 % av produksjonen ut i Europa og er i direkte konkurranse med Kina, som den eneste produsenten i Europa. Og Kina skal de klare å sloss mot også i fremtiden, og produksjonen skal fortsatt foregå på Rjukan.

Verdens beste plantegjødsel

Både posen og produksjonen er Veritas godkjent, så produksjonen er miljøvennlig. Og det du kanskje ikke visste, er at innholdet kan resirkuleres. Blander du innholdet med 10 liter vann, så har du verdens beste plantegjødsel! 

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish and tellUsPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.