Besøk Heddal Bygdetun

Tinn Museum, Foto: Ian Brodie
Illustrasjonsbilde fra Tinn Museum

Heddal Bygdetun er et friluftsmuseum i Notodden kommune i Telemark fylke, ca. 1 time fra Rjukan. Bygdetunet består av en samling verneverdige bygninger og inventar helt fra middelalderen og opp til 1930.

Heddal Bygdetun

Heddal Bygdetun  får du se hvordan norske hus har forandret seg over tid, her finnes det en samling av verneverdige bygninger og inventar helt fra middelalderen og opp til 1930.

Alle bygningene er flyttet til museet fra det nærliggende distriktet. Husenes plassering gir et inntrykk av hvordan en velstående gård kan ha sett ut i dette området for omlag 200 år siden. 

  • Du kan oppleve Rambergstugo som er hovedhuset på tunet, og i andre etasje kan du se «uppstugo», som rosemaleren Olav Hansson malte i 1784. 
  • På bygdetunet finner du også husmannsplassen Hola og Fyrileivstugo. I sistnevnte stue er interiøret skåret ut og malt av treskjæreren og rosemaleren Olav Fyrileiv. 
  • Heddal Bygdetun er Heddal stavkirke sin nærmeste nabo og ligger bare et steinkast unna.

Heddal stavkirke er Norges største stavkirke og er ca 800 år gammel. Heddal stavkirke og Heddal Bygdetun ligger på et område som er fredet som kulturlandskap og kan oppleves gjennom kulturstien «Ein stig i tid». 

I 2010 overtok Norsk Industriarbeidermuseum driften av Heddal Bygdetun. Det er Heddal og Notodden museumslag som eier bygningene og samlingene.

Bygdetunet har åpent hver sommer fra 15. juni til 15. august.

 

Tinn Museum

På Rjukan kan du oppleve Tinn Museum. Tinn Museum er et folkemuseum med hus og inventar fra Svartedauden og fremover.

Den eldste bygningen, et bur, er bygd før 1350. Om sommeren kan du titte inn i de gamle og spennende bygningene.

Bygningene på museet forteller om endringene fra middelalderens enkle og harde hverdag og frem til den mer moderne bondens stue fra 1800-tallet. Samlingen inneholder 25 antikvariske bygninger.

Tinn Museum har åpent hver sommer fra 15. juni til 15. august, kan også besøkes på forespørsel.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish and tellUsPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.