Om Rjukans bærekraftsarbeid
Reiselivet er Tinn kommunes hovedsatsing når det gjelder næringsutvikling, attraksjonskraft og opplevelser. Vi lykkes med dette om vi jobber systematisk og aktivt med bærekraft i fokus.
De siste to årene har VisitRjukan, deres medlemmer og Tinn kommune jobbet hardt for å bli et mer bærekraftig reisemål. Og nå har Rjukan kvalifisert seg for merket «Bærekraftig reisemål»!
- For å få dette i mål er var vi nødt til å få med hele Rjukan på laget. Både større og mindre lokale bedrifter, sier Karin Rø.
Karin er prosjektleder i VisitRjukan og har vært en av pådriverne for dette prosjektet. Hun tror at reiselivet vil være det største vekstområdet for kommunen også i fremtiden, spesielt når det gjelder å skape nye arbeidsplasser.
- Reiselivssatsingen har stor inngripen i Tinn-samfunnet. Den har skapt mange arbeidsplasser
og bidratt til å sikre eksistensen for flere bedrifter. Derfor er det viktig at vi klarer å tenke helhetlig på arbeidet med reiselivsutviklingen i kommunen, forteller prosjektlederen og fortsetter:
- Vi ønsker å sikre at utviklingen ikke går på bekostning av de store, flotte, men sårbare naturområdene vi har, og at vi klarer å etablere gode systemer og rutiner for å håndtere og styre den økte veksten av turisme som vi ønsker oss.
Tinn kommune heier på bærekraft
Reiselivet i Tinn har vært en viktig del av økonomien siden tidlig 1800-tallet. Siden den gang har kraften i Rjukanfossen og den spektakulære naturen vært et reisemål for mange. I dag er reiselivet like viktig for Rjukan - om ikke enda viktigere. Den videre utviklingen av Tinn, mot en bærekraftig reiselivsdestinasjon, er derfor svært viktig også for kommunen.
- I Tinn kommune har vi vedtak om å bli en bærekraftig reiselivsdestinasjon. For å få til dette må x-antall bedrifter i Tinn kommune få en miljøsertifisering. Per i dag er det 15 bedrifter som har sertifisert seg og jeg håper flere følger etter, oppfordrer ordfører i Tinn kommune, Steinar Bergsland.
- For Tinn kommune handler det å bli bærekraftig om flere ting; det handler om å være et godt bosted, å ha en bærekraftig handelsstand og om å opprettholde et godt tilbud for innbyggerne.
- Vi heier på bedrifter som jobber mot å bli mer bærekraftig, avslutter ordføreren.
Hva betyr det å være bærekraftig?
Man hører stadig ordet bærekraft bli brukt i ulike sammenhenger, men hva betyr det egentlig å være bærekraftig? Det kunne Stein Lier Hansen, styreleder i Rjukan Næringsutvikling og leder for Norsk Industri gi oss et godt svar på:
- Å være bærekraftig betyr at du må sørge for at alt det du gjør er energieffektivt. Du må sørge for at minst mulig av det du bruker til å produsere varer og tjenester ender opp som avfall, og du må sørge for at både innbyggere og tilreisende kan velge en bærekraftig løsning. For eksempel når det gjelder ferdsel, forklarer Hansen.
Det er flere grunner til at Hansen er opptatt av bærekraft og mener bedrifter i norske industri kan tjene på å bli det.
- Det å bli en bærekraftig bedrift gir bedre markedsandeler, bedre omdømme og det gir bedre konkurransevilkår. Jeg mener det er viktig at Rjukan blir en bærekraftig destinasjon fordi det vil gi Rjukan store konkurransefordeler og fordi det vil være med på å trekke til seg flere og flere mennesker, avslutter styrelederen.
HVORFOR BÆREKRAFT? Styreleder i Rjukan Næringsutvikling og leder for Norsk Industri, Stein Lier Hansen mener det å bli bærekraftig vil gi Rjukan bedre markedsandeler, omdømme og konkurransevilkår.
Med god hjelp fra Innovasjon Norge
I prosessen om å bli et bærekraftig reisemål har Innovasjon Norge vært til stor hjelp for Rjukan. Avdelingsleder for reiselivsutvikling i Innovasjon Norge, Audun Pettersen forteller at det er viktig for både Innovasjon Norge og VisitRjukan å være tydelig på hva bærekraft er overfor bedriftene, og han har forklart oss litt nærmere hva faktisk merket for bærekraftig reisemål innebærer:
- Merket for bærekraftig reisemål er et verktøy for reisemål som ønsker å jobbe langsiktig og fokusert med bærekraft i reiselivet. Det er både en sertifiseringsordning, men det er også en strukturert arbeidsprosess fram mot en godkjenning.
- Her har bedriftene i Rjukan og Tinn en prosess som faktisk losjer dem gjennom det sammen med andre. De får ikke bare et flott merke, men også et system de kan måle seg opp mot andre reisemål i Norge, påpeker han.
OPPFORDRER FLERE BEDRIFTER TIL SERTIFISERING: Sandviken Camping miljøfyrtårnsertifiserte seg desember 2019. Nå oppfordrer de flere bedrifter i Tinn til å gjøre det samme.
Sparer penger på å være bærekraftig
Etter at VisitRjukan satt i gang prosessen med å bli et bærekraftig reisemål har flere av medlemmene deres miljøsertifisert seg. En av disse er Sandviken Camping.
- Det er flere grunner til at vi ønsket å bli miljøfyrtårnsertifisert. Først og fremst er vi veldig opptatt av å være gode mot miljøet. I tillegg til det vil vi jo at gjestene våre skal ha det bra og vi vil bestå som campingplass i det moderne markedet, forteller driver av Sandviken Camping, Annette Fagerberg.
Sandviken camping ligger idyllisk til ved enden av Tinnsjøen. Det er ikke en veldig stor campingplass, men stor nok til å ta ansvar for miljøet.
- Vi har 12 hytter, 50 helårsplasser og cirka 100 korttidsplasser for telt, bobil og caravan. Så selv om vi ikke er så store, så har vi faktisk spart mye penger på å bli bærekraftig, forteller Fagerberg.
- Vi har for eksempel blitt mer bevisst på å slå ned på temperaturer og vi har blitt flinkere på avfallshåndtering.
Nå oppfordrer Fagerberg flere bedrifter i Tinn til å gjennomføre miljøsertifiseringen.
- Vi er veldig stolte av å være en miljøfyrtårnbedrift og hjelper gjerne andre bedrifter med å komme i gang med prosessen, avslutter hun.
Styrket sin posisjonen i markedet
For snart ett år siden fikk A til Å Entreprenør miljøtårnsertifiseringen. Det har vært med på å styrke deres posisjon i markedet på flere områder.
- I mange anbudskonkurranser blir det stilt krav til at vi kan dokumentere for en miljøsertifisering. Det gir poeng og kan i mange tilfeller være utslagsgivende for om vi vinner et anbud eller ikke, forteller Geir Olav Luraas, daglig leder ved A til Å Entreprenør.
En av de viktigste endringene A til Å Entreprenør foretok var å sette sortering av bygningsavfall i system. Noe som viste seg å gi en økonomisk gevinst for bedriften.
- Det er billigere å levere sortert avfall, enn restavfall. Før hadde vi kun en søppelcontainer, der alt gikk i restavfall. Nå har vi fem forskjellige fraksjoner med restavfall, papp og papir, stål og metall, treverk og plast, forteller Luraas.
- Som en lokal byggentreprenør ønsker vi å være en foregangsbedrift og en bedrift som synliggjør overfor andre i bransjen at vi tar miljøutfordringene på alvor. Det har både vi og resten av bedriftene i Tinn noe å tjene på, avslutter han.
- Vi er nødt til å følge med i tiden
For Gaustabanen viste det seg at prosessen med å miljøtårnsertifisere seg var både viktig og interessant.
- For litt over et år siden fikk vi en henvendelse fra et tysk skibyrå som ønsket å legge sine faste turer til Gaustaområdet. Da de fikk vite at vi ikke var miljøsertifisert valgte de å legge turene til en annen bærekraftig destinasjon, forteller Halvor Haukaas, daglig leder ved Gaustabanen og fortsetter:
- Det var da vi fant ut at om vi skal bli en interessant reiselivsdestinasjon er vi nødt til å følge med i tiden. Og da var bærekraft en del av satsingen vi måtte gjøre.
For Gaustabanen viste det seg at arbeidet med å bli en miljøfyrtårnbedrift også resultert i økonomisk gevinst.
- Vi har blant annet hatt innsparing på renovasjon og vi har hatt innsparing og større fokus på lokale leverandører. Ikke minst har markedet nå fått større interesse for oss nå som vi er miljøfyrtårnsertifisert, avslutter Haukaas med et smil.
Veien mot merket
Arbeidet med å kvalifisere for merket for bærekraftig reisemål startet i 2019. Vi har kartlagt alle kriterier for å vite hvilke tiltak som er viktigst for oss å gjennomføre og er i gang med tiltakene. Forankring, informasjon og bevisstgjøring blant våre medlemsbedrifter og politikere har vært viktig. I løpet av et knapt år har 16 aktører blitt miljøsertifiserte bedrifter, deriblant visitRjukan.
Med bakgrunn i kartleggingsarbeidet har det blitt utarbeidet en handlingsplan med tiltak for å nå målet om merket. Dette var spesielt viktige fokusområder for oss å jobbe med:
- Miljøsertifisering av flere bedrifter.
- Utvikle helårs reiseliv og helårige arbeidsplasser.
- Avfallshåndtering og toalettløsninger i hele kommunen.
- Bygge kompetanse i bedriftene.
- Gjennomføre undersøkelser blant gjester, hytteeiere, medlemsbedrifter og innbyggere.
Ønsker du å vite mer
Ønsker du mer informasjon om bærekraftarbeidet vårt eller være med i ny prosess for Miljøfyrtårnsertifisering, kan du ta kontakt med prosjektleder Karin Rø; karin@visitrjukan.com