Familien Nes fra Larvik tok turen til Rjukan for å oppleve og lære om den fengslende tungtvannshistorien - det ble en tur de sent vil glemme.

Rjukan var åstedet for en av de viktigste sabotasjeaksjonene under 2. verdenskrig, da norske sabotører hindret tyskerne i å utvikle atomvåpen ved hjelp av tungtvannet som ble produsert der. 

Det er mange som finner denne historien fengslende og ønsker å besøke Rjukan for oppleve og lære mer om krigshistorien. Det gjorde familien Nes fra Larvik - de tok turen fra hytta på Rauland i nydelig høstvær og fikk en minnerik dag.

- Vi har hatt hytte på Rauland i 15 år og kjenner godt til Rjukan sin historie. Nå fant vi ut at det var på tide å ta med jentene og la dem få ta del i den spennende tungtvannshistorien, sier Turid Zagar Nes.

- Ja, vi ønsket å lære dem om historien og vise dem hvor sabotørene gikk, legger Ole Jacob Nes til.

Turid og Ole Jacob hadde lagt opp til en innholdsrik dag for jentene og fikk inn tid til både historie og morsomme aktiviteter for hele familien.

Se hele videoen fra oppholdet til familien Nes: 

Gikk i sabotørenes fotspor

- Nå går vi i tungtvannssabotørenes fotspor jenter, sier Ole Jacob og viser vei i det fantastiske høstværet.

Det er skyfri himmel og fjellet har pyntet seg i sine vakreste farger. Familien Nes starter dagen med å gå Sabotørstien - stien de verdensberømte norske motstandsfolkene brukte under 2.verdenskrig.

- Var det akkurat her de gikk, sier Nette (7) forbauset og kikker seg spent rundt.

- Ja, her gikk de den natten de skulle sprenge tungtvannsfabrikken på Vemork, bekrefter Turid og smiler til jentene som lytter godt etter.

Sabotørstien er 8 kilometer lang, og tar ca 2,5 timer. Den særegne naturen gjør turen til en ekstra fin opplevelse, spesielt om høsten. Stien er godt merket, med informasjonstavler som forteller litt om historien underveis. Mot slutten av turen er det en noe bratt nedstigning med flott utsikt over Vemork.

Et nært møte med Norges krigshistorie

Etter en vandretur i frisk luft og vakker natur tok familien turen til Vemork museum. Her fikk de et nært møte med norsk industri- og krigshistorie.

- Det var utrolig spennende å få bli bedre kjent med sabotasjeaksjonen og personene som sto bak det hele, forteller familiefaren og fortsetter: 

- Jentene ble helt klart fascinert av «Helter i Telemark» utstillingen. Den ga dem en unik opplevelse av å være en del av hendelsene. 

Utstillingen "Helter i Telemark" er multimedial. Her dramatiseres blant annet de fire berømte sabotasjeaksjonene mot lokal tungtvannsproduksjon. De besøkende gis en flott mulighet til direkte interaksjon, refleksjon og fordypning i det historiske materialet fra 2. verdenskrig på flere nivåer.

Nord-Europas første totausbane

Etter sabotørene hadde sprengt Vemork og tungtvannskjelleren tok de seg opp lia under Krossobanen en februarnatt i 1943 - også kjent som retretten. Det samme gjorde familien Nes etter et lærerikt besøk på Vemork museet, men under andre omstendigheter og på en litt mer behagelig måte.

- Krossobanen fraktet oss opp til Gvepseborg og Krosso fjellstue hvor vi spiste middag med panoramautsikt over majestetiske Gaustatoppen.

- Det var helt spektakulært å sitte der og spise lapskaus, 886 meter over havet, forteller Turid. 

Krossobanen ble bygget i 1928 som en gave fra Norsk Hydro slik at Rjukan's befolkning kunne ta seg opp i sola i vinterhalvåret. I dag er Krossobanen en turistattraksjon som er åpen hver dag, hele året.

Klatre sabotørløypa og spreng tungtvannet

På Krossobanen sin øvre stasjon, Gvepseborg, ligger også Rjukan klatrepark. Her fikk familien være en del av «Operasjon Gunnderside» og klatre seg gjennom hele aksjonen.

- Her fikk vi virkelig svingt oss i trærne og blitt ekte sabotører, sier Ole Jacob.

- Ja, her var det duket for mestring, spenning og glede for hele familien, legger Turid til. 

Utfordringen i klatreparken starter med å klyve seg opp i Halifax flymaskin oppe i trærne - og hoppe fra den. Det holder ikke bare å klatre juvet, klyve inn i fabrikken og sprenge tungtvannet, du må også rømme hele veien på ski til Sverige og fly til England for å komme i trygghet.

- Jeg gruet meg litt til å hoppe fra flyet, men det var kjempe gøy og ikke skummelt i det hele tatt. Jeg ville gjerne gjort mange ganger, forteller Ane (9).

Avslappende avslutning i Rjukanbadet

Etter å ha blitt ekte sabotører endte den innholdsrike dagen et stort plask i Rjukanbadet. Her fikk familien slappe av og kose seg i det flotte badelandet. 

- Rjukan badeland er alltid en vinner og jentene storkoste seg etter en lang og lærerik dag - en perfekt avslutning, konstaterer Ole Jacob. 

På Rjukanbadet finnes det noe for en hver smak. Med blant annet egen velvære avdeling, boblebad og to badesklier, trives de voksne like godt som barna.

Relatert

0 Kommentarer

#number# Kommentarer

Ingen har kommentert dette innlegget ennå, hvorfor ikke sende oss dine tanker og bli den første?

Legg igjen en kommentar

*