Anleggssjef Bjørn Tverberg er stolt av det de har fått på plass før sesongen 2019/2020.
- Med de investeringene vi har gjort nå, vil snøkvaliteten bli mye bedre enn den har vært tidligere, forteller han. Nå har vi tenkt på framtida, både kapasitetsmessig og på holdbarhet, sier Tverberg.
Med Gaustatoppen som bakteppe står de ti meter høye lansene og spruter ut snø som er dannet av vann og luft. Kummer ved hver lanse og vifte, gir nok vann og luft til anlegget så det klarer å produsere snø.
Kupert og svingete
I den populære løypa «Sondre» kjører Bjørn Tverberg med snøskuter for å vise frem hvordan det nye anlegget for snøproduksjon virker og hvor mye bedre det vil bli for alle familiene og vennene som kommer til Gaustablikk for å stå på ski. Lansene er stasjonære mens viftene enten står fast eller er mobile.
- De blåser ut vann som blir til snø før det lander i terrenget, forklarer han.
«Sondre» er en rød løype. For å produsere nok snø til at det blir gode forhold i denne bakken, trenger anlegget tre dager. Jo tettere lanser og vifter står, jo kortere tid tar det å lage nok snø.
- I «Sondre» står lansene tett, sier Tverberg.
Totalt er investeringene i det nye anlegget på 50 millioner kroner. For det har Gausta skisenter fått 74 lanser og ni vifter.
- «Sondre» er en av de mest populære bakkene. Den ligger kupert og svingete, og er ikke for bratt, sier anleggssjefen.
Ønsket og drømmen hans er flere bakker som ikke er for bratte. Bonusen skisenteret har å by som ingen i landet har maken til, er den spektakulære utsikten opp til Gaustatoppen og ned til Rjukan.
Gaustatoppen er prikken over i`en.
Høye krav
Gausta skisenter har høye ambisjoner for nivået og kvaliteten de skal ligge på. Bakkene skal være åpne fra november til 1.mai.
- Vi skal ha snø gjennom påska og frem til 1.mai, garanterer Tverberg.
Bakkene er overvåket med GPS, som gir beskjed der det er behov for mer snø.
- Turistene vil ikke ha is å kjøre på. De vil ha et hardt og fast underlag. Den store forskjellen med det nye anlegget i forhold til det gamle, er at når snøen er preppet og lagt ut så skal du ikke få følelsen av at du kjører på isete snø.
For å produsere den beste snøen er det best at det er vindstille, lav luftfuktighet og et sted mellom fem og tolv minusgrader. Blir det kaldere får ikke Bjørn Tverberg den kvaliteten han krever på snøen.
- Et snøkorn inneholder en viss prosent vann. Vi vil at det som ligger i bunnen skal være vått, men på toppen vil vi ha tørrere snø. Da skal det mer til før det tiner og blir til slush.
Det nye snøproduksjonsanlegget har 9 trinn. 9 er mest vann. I starten produseres snø på trinn 7.
Når vi legger på mer seinere bruker vi trinn 4 og 5. Sammen med natursnø gir det perfekte forhold.
Åpner tidligere
Gausta skisenter har bakker og skiløyper for alle typer turister. Småbarnsfamilier, voksne, par, ungdom og eldre. Totalt er det 35 kilometer med alpinbakker, der den lengste nedfarten er 3200 meter. Høydeforskjellen er på det meste 550 meter. Fem av bakkene har lys så du kan kjøre på kvelden.
Det nye anlegget er plassert ut i bakkene «Sondre», «Linken» og «Svart`n». Anlegget de hadde var ikke oppdatert til den standarden Gausta skisenter har av krav til seg selv og det de leverer til turistene og alle besøkende som skal oppleve naturen og friluftslivet under Gaustatoppen.
- Økt kapasitet på snøkanonene gjør at vi får åpnet tidligere, sier Tverberg,
Han lover optimale forhold i bakkene, selv når det ikke er nok natursnø.
I blåtimen
Som anleggssjef har Bjørn Tverberg også ansvaret for nettet på 85 kilometer av langrennsløyper. I blåtimen, rett før klokka åtte på morgenkvisten, har Tverberg allerede kjørt opp flere av løypene så de ligger klare til bruk for hytte- og hotellgjestene når de har spist frokost. For hvert minutt han sitter i løypemaskinen, ser han at lyset kommer og byr på en fin dag både i langrennsløypene og alpinbakkene.
- Her er det viktig å legge fine svinger med riktig bue, forteller han, mens han kjører opp skisporene i Svartdalsløypa på ni kilometer rundt Kvitåvatn.
Hver dag ser han dyr. Ryper, storfugl og harer. Spor i snøen vitner om at haren nettopp har hoppet sine første skritt denne morgenen.
Fakta om Gausta skisenter
- 35 bakker
- 3 barneområder
- 2 terrengparker
- Utfordrende frikjøringsmuligheter (fra Gaustatoppen)
- 80 km med maskinpreparerte langrennsløyper (se www.skisporet.no/telemark/gaustablikk for live oppdateringer)
- Gratis for barn under 8 år
- Skiskole, skiutleie, skikafé og afterski (Den Lykkelige Sportsmann og The Loft)
- Muligheter for å booke heiskort online.
- Fjellbuss mellom Rjukan by og Gausta Skisenter 5 ganger daglig
- Kort vei til Rjukan by som bl.a kan by på badeland, Vemork Museum og Krossobanen.
Tilbud på skiferie
Ønsker du et tilbud på skiferie, så kontakt oss på 35 08 05 50 eller mail til bestilling@visitrjukan.com, så skreddersyr vi opplegg ut i fra ønsker og budsjett.
Relatert
#number# Kommentarer
Ingen har kommentert dette innlegget ennå, hvorfor ikke sende oss dine tanker og bli den første?