Vannet i bekkene er friskere og kaldere, lufta føles renere og intensiteten i fargene i vegetasjonen er sterkere og klarere. Det er færre folk på attraksjonene og heller ikke kø ute i den deilige naturen Rjukan har å by på.

Rjukan har en mengde attraksjoner i verdensklasse for alle som legger turen til destinasjonen ved foten av Gaustatoppen og Hardangervidda. Enten om du er en friskus som ønsker å gå friske fjellturer, eller om du er historie- og kulturinteressert, finner du mye som gir deg påfyll i høst.

Gaustatoppen

Svært mange kommer til Rjukan for å besøke Gaustatoppen. Det majestetiske fjellet 1.883 m.o.h. trekker til seg titusenvis av fascinerte toppturister hvert år. 

-        Vi ligger en dagstur unna for 2,5 millioner mennesker, forteller Jorunn Karlberg Tveiten, vertskap på turisthytta til DNT Telemark, som ble bygd helt tilbake i 1893.

Mange veier fører til Rjukan, og for de besøkende barnefamiliene og andre turister, er det en stor kiste de kan plukke skatter fra når de skal sy sammen opplevelsesrike dager på fjellet.

-        Nå er det grå gullet her, sier Jorunn.

Det grå gullet hun sikter til er pensjonistene. Sammen med gjester fra Europa er det de eldre som ofte finner veien til topps på hverdagene når høsten er på plass. I helgene ankommer barnefamiliene og andre norske besøkende som vil se den berømte utsikten og smake de veldig gode toppvaflene.

-        Det er nå du faktisk kan se 1/6 av fastlands-Norge herfra, forteller Jorunn.

I horisonten blinker det i havet og i vest strekker Hardangervidda seg stor og vid utover landskapet. De dagene der man faktisk kan se så langt og vidt, er det ikke mange av.

Gaustabanen

Veldig mange av dem som skal til det ikoniske fjellet i Telemark, velger å ta Gaustabanen den ene eller andre veien. Når du velger denne veien til toppen, reiser du først 850 meter rett inn i fjellet med en blå trikk på skinner. Når du er så langt, er det overgang til en kabelbane, bygd etter samme prinsipp som Fløibanen i Bergen. Du er 1.130 m.o.h. når du stiger inn i den røde eller den blå vogna, og åtte minutter seinere har du reist 1.040 meter med en stigning på 39 grader til du stiger ut i lyset og ser de fantastiske utsikten 1.800 m.o.h. 

25.oktober stenger både Gaustabanen og Gaustatoppen turisthytte.

-        Da blir det litt utrivelig her oppe, sier Jorunn på turisthytta.

Tida frem til jul er mørk, kald og snøen legger seg og gjør toppen klar til en lang og fin vintersesong.

-        Hvis verden er som vi håper på, så åpner vi igjen i vinterferien i februar.

Naturlig nok er også livet på toppen av Telemark preget av koronapandemien. De har én inngang og én utgang i bruk på hytta, og antall det er plass til inne i stua er begrenset.  Hver gang en gruppe reiser seg fra et bord, vaskes det med antibac. Det er viktig å holde avstand og følge andre nasjonale retningslinjer for smittevern.

-        Alle må være med på den nasjonale dugnaden. Er du sjuk må du holde deg hjemme, sier Jorunn Karlberg Tveiten.

Troll langs stien på Gjuvhovd

For alle som allerede har besøkt Gaustatoppen og sett den fabelaktive utsikten, finnes det en mengde andre alternativer til feiende flotte turer på Rjukan. Barnefamilier har en stor godtepose av lettgåtte turer som gir opplevelser og påfyll både for små og store. En av disse turene går til utsiktspunktet på Gjuvhovd over Tinnsjøen.

Foto: Bjørn Harry Schønhaug

Foto: Bjørn Harry Schønhaug

«Om Gausta var graut og Tinnsjø var saup, eg åt meg ikkje mett», skal trollet ha sagt. Det kan hende trollet var på Gjuvhovd da det uttalte disse ordene fra et gammelt sagn.

 Du kan rett og slett ikke la være å la deg fascinere av den brede og spektakulære utsikten der du sitter på kanten høyt oppe over Tinnsjøen og ser rett bort på Telemarks tak.

Når du skal til Gjuvhovd parkere du ved Gjuvsjø langs fylkesvei 364. Derfra går stien 1,5 kilometer i lettgått terreng med litt stigning til du er på utsiktspunktet. Underveis må du bruke øynene godt, for det kan hende det dukker opp småtroll langs stien. Dette er vennlige troll som ønsker deg velkommen til en fin turopplevelse.

Foto: Bjørn Harry Schønhaug

På høsten er det godt å lage et bål som varmer, og det er flere bålplasser anlagt på toppen. Der kan du steke pølser og pinnebrød og drikke varm sjokolade fra termosen før du går ned igjen og gjør deg klar til flere gode opplevelser.

Ellevill ide om sollys

I 1913 kom Norsk Hydros grunnlegger Sam Eyde opp med ideen om et «solspeil paa Rjukan». En storslått ide for å gi sollys til menneskene mellom de stupbratte fjellsidene året rundt. Fra oktober til mars er lyset «slått av» nede på Rjukan. I veldig mange år lå ideen brakk, før den ble relansert av Martin Andersen i 2005. I 2013 sto solspeilet på Rjukan klart til å skinne sitt lys ned til torget. Den elleville ideen Sam Eyde hadde 100 år tidligere, var faktisk blitt realisert.

Foto: Karl Martin Jacobsen

-        4.oktober er den offisielle dagen der sola forsvinner, og etter det er muligheten stor til å se Solspeilet lyse opp Rjukan torg, sier Hege Sætre Næss, daglig leder i Visit Rjukan.

Krossobanen

Siden ideen ikke ble realisert da den oppsto, besluttet Norsk Hydro å bygge Krossobanen. En taubane som skulle frakte solsultne innbyggere på Rjukan opp til fjellet der sola alltid slapp til når været tillot det. Denne sto ferdig i 1928 og har siden fraktet både fastboende og turister opp til fjellet.

Foto: Yngve Ask

I dag driver Merethe Falkum Lien Krosso Fjellstue på Gvepseborg, den øvre stasjonen.

-        Dette er et møtested for fjellfolk, forteller den sprudlende innehaveren av fjellstua.

Hun forteller ivrig om alle mulighetene du har i området. Krosso Fjellstue er et utsøkt utgangspunkt for lange turer innover Hardangervidda, men det er verdt å merke seg at hyttene til DNT i lange perioder er stengt på høsten og vinteren.

- Og barnefamilier må bare ta turen inn om Rjukan klatrepark, som du finner rett på utsiden av døren her og har åpent i helger og høstferieukene. 

Siden sola allerede er nevnt, trekker hun frem Solstien som en ypperlig tur for hele familien.

Foto: Bjørn Harry Schønhaug

   

Her finner du stillhet og ro på en helt annen måte, og vi er rett i nærheten av Hardangervidda, sier Merethe.

Solstien

Når du skal gå Solstien starter du på en 800 meter lang grusvei før du ender opp på Verdens Ende. Det er ikke så dramatisk som det høres ut, men det er et punkt der du finner gode skilt som viser hvilken vei du skal gå for å finne Solstien og andre fine fjellturer. I ly av fjellskogen starter turen på steintrapper laget av sherpaer fra Nepal. Om du ikke liker å gå trapper, går det en fin sti parallelt med trappene. Etter en liten tur med god stigning ser du at du nærmer deg høyere terreng der skog treffer snaufjell. Det blir lysere.

Foto: Trond Stegarud

Foto: Trond Stegarud

Selve Solstien er 1,1 kilometer lang og ender opp ved en tysk kanonstilling fra andre verdenskrig. Det er mange flotte plasser å raste, der du kan nyte både nista, den friske og fine høstlufta og den storslagne utsikten i alle himmelretninger. Du trenger ikke å gå den samme veien tilbake som du gikk opp. Følg en god sti, som i tillegg er godt merket, videre, så ender du opp på Krosso Fjellstue og Krossobanen igjen. Hele turen er drøye fire kilometer lang.

Når du er hos Merethe på fjellstua, trenger du ikke være redd for å få kjeft om du er våt, møkkete eller lukter vondt etter turen på fjellet. Om skoa dine er fulle av søle, sekken er tung og våt eller du trenger å vrenge av deg våte ullsokker, kan du gjøre det i Merethes stue.

-        Her er du mer enn velkommen om du er møkkete og lukter svette.

Gausta

På Gausta finner du ikke bare gode overnattingssteder som kan tilby en varm seng, men også vanvittig utsikt mot Gaustatoppen og en rekke fristende stier til nye turmål du kan gå løs på. Om du ønsker å behandle deg selv ekstra godt, kan du booke tid i en av de to flytende badstuene Gaustablikk Høyfjellshotell eier. Om vannet er kaldt, gjør det ingenting, for du får varmen raskt tilbake.

Rundt Kvitåvatn er det nå anlagt en grusvei på seks kilometer. Den er lettgått og underveis kan du la sansene ta inn fjell, sildrende bekker, en fisk som vaker og fjellets farger. Du kan gå, løpe eller sykle rundt, alt er opp til deg. For alle som nesten ikke klarer å vente på vinteren og lange skiturer i oppkjørte løyper, er grusveien en gave. Så fort kuldegradene kommer blir det lett for de kompetente og dyktige folka på Gausta å legge de første skisporene der grusveien går ellers på året.

Finn sabotørene

Du kan nesten ikke være på Rjukan uten at du avlegger Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork et besøk. Der kan du blant annet få vite hvorfor Rjukan og Notodden er plassert på den eksklusive verdensarvlista til UNESCO. Kort fortalt har Rjukan så store kvaliteter og en så viktig historie, at den må bli tatt vare på for menneskeheten skyld. Er det ikke vakkert? Å være på denne lista er et kvalitetsstempel.

I høst bugner det av aktiviteter på museet. Både inne på museet og ute er det omvisninger der du blir fortalt om brytningstid, industriarv og ikke minst den dramatiske historien om tungtvannsaksjonene under den andre verdenskrig.

Foto: Tomasz Wacko_NIA

Foto: Tomasz Wacko_NIA

-        I høstferien har vi også barneaktiviteten «Finn sabotørene», forteller Halvor Sælebakke, avdelingsleder på Verdensarvsenteret på Vemork.

For voksne blir det konsert 30.september. Da skal Sigmund Groven og Knut Buen, to viktige og store tradisjonsbærere innenfor folkemusikken, ha konsert i maskinhallen.

De aller fleste som besøker Vemork kommer for å høre om tungtvannsaksjonen mot fabrikken natt til 28.februar i 1943.

For noen år siden fant dyktige arkitekter restene av den berømte tungtvannskjelleren. På forhånd hadde de et lite håp om å finne rester av gulvet, men gleden var stor da de fant en kjeller som var overraskende intakt til å ha ligget under bakken uten tilgang i over 40 år. Akkurat nå jobbes det med å bygge et museumsbygg rundt restene av kjelleren.

-        Byggeprosjektet prioriteres, men det kan hende vi får til omvisninger i kjelleren i løpet av høsten, sier Sælebakke.

Du må følge med på Norsk Industriarbeidermuseums nettsider og sosiale medier for informasjon om dette. De dagene den blir åpen for omvisning, er det veldig viktig å forhåndsbestille billetter. Det er svært begrenset hvor mange som kan være med på hver tur.

Høsten 2021 gleder Norsk Industriarbeidermuseum seg til å ønske turister og historieinteresserte velkommen til det nye museumsbygget der de skal formidle den dramatiske og spennende historien om den berømte aksjonen under krigen.

Utstilling og utsikt

På Skinnarbu ligger Hardangervidda Nasjonalparksenter. Nylig fikk de utmerkelsen “Travelers Choice Winner» av Tripadvisor. Det betyr at den berømte nettsiden for reisende verden rundt har plassert nasjonalparksenteret blant topp ti prosent av alle verdens attraksjoner. Det er det femte året på rad Visitor Centre Hardangervidda National Park på Skinnarbu får denne utmerkelsen.

Foto: Yngve Ask

 Ståle Rue på Hardangervidda Nasjonalparksenter er synlig stolt av utmerkelsen.

Dette betyr mye. Veldig mange av dem som besøker oss finner oss på Tripadvisor, sier han.

Utmerkelsen henger sammen med gode tilbakemeldinger. Grunnfilosofien til senteret er at alle gjestene som har besøkt dem og sett utstillingene om villrein og fjellrev, skal gå derfra fornøyde med ny kunnskap.

-        Brorparten kommer hit for å se utstillingene og utsikten, sier Rue.

Når du reiser fra Rjukan med minneboka full av sterke inntrykk av naturen og historien, er det på tide å planlegge neste tur med ektefellen, barna, foreldre og besteforeldre. Sannsynligvis er du så bergtatt av Rjukan at du velger å komme tilbake neste gang.

Skreddersydd pakke

Vil du oppleve noen av disse tingene, så kontakt oss gjerne for et tilbud på en skreddersydd pakke med akkurat de aktivitetene DU liker!

Telefon: 35 08 05 50

Eller på mail til: bestilling@visitrjukan.com 

Relatert

0 Kommentarer

#number# Kommentarer

Ingen har kommentert dette innlegget ennå, hvorfor ikke sende oss dine tanker og bli den første?

Legg igjen en kommentar

*